Hvordan kan vi spise mere blåt?

Netop dette spurgte vi de besøgende om under Folkemødet 2018 og om, hvordan vi kan bruge havets ressourcer mere bæredygtigt. Helt konkret, så spurgte vi de besøgende, om deres købevaner indenfor havets produkter, tilgængeligheden af produkterne, hvad der kunne tilskynde dem til at købe flere produkter fra havet m.v. 

Undersøgelsen viste at dybvandsrejer, blåmuslinger og jomfruhummer er de produkter fra havet, som de adspurgt køber mest af, blandt de viste muligheder på billedet nedenfor. Frisk blæretang og sukkertang er derimod det, de køber mindst af.

Havet.PNG

Hvis sortimentet af havets produkter var bredere der, hvor de i forvejen køber deres produkter fra havet, ville langt størstedelen af de adspurgte gerne købe mere varieret. Faktorer der kan tilskynde de adspurgte til at købe mere varierede produkter fra havet, er hvis

  • produkterne kan købes i det lokale supermarked
  • produkterne kan købes hos den lokale fiskehandler
  • man får adgang til opskrifter på en hjemmeside
  • der følger opskrifter med, så det bliver nemt

Vi spurgte også de besøgende, hvad der skulle til, for at de ville købe de produkter, som de IKKE havde krydset af i billedet ovenfor. Her nævnte størstedelen at et større kendskab til produkterne sammen med en opskrifter, var det der skulle til samt at produkterne var nemt tilgængelige. Dette stemmer godt overens med at de adspurgte gerne ville købe mere varieret, hvis produkterne kunne købes i det lokale supermarked.

Til sidst spurgte vi også de besøgende om deres holdning til forskellige produkter man kan fremstille ved at udnytte rest-sidestrømme fra produktionen af de viste produkter. I dag udnyttes disse ikke fuldt ud, men vil kunne anvendes til at fremstille følgende produkter:

  • Smagsforstærker (f.eks. lavet som opkoncentrering af kogevand fra skaldyr)
  • Proteinprodukter (f.eks. som tilsætning i ernæringstætkost til svagtspisende, sportsfolk og andre specialprodukter)
  • Antioxidanter, (f.eks. astaxanthin, som menes at have antiinflammatorisk og præstationsfremmende effekt samt at kunne øge fedtforbrændingen)

De besøgende opfattede overordnet de ovenstående produkter positivt og dette var især tilfældet vedr. antioxidanter.

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast dit navn og email og få
nyheder direkte fra FoodNetwork

Tilmeld dig her

Seneste nyt